Cochem
01.11.2011 - Cochem
Extract van het reisverslag "2011 - De Moezel "We rijden met de wagen naar Pünderich, waar we parkeren vlakbij de Marienburg om er een rondwandeling te doen.
Vlak na de middag staan we terug aan de wagen en rijden we verder naar Cochem. We stappen er tot aan de Reichsburg.
03.04.2013
Info - Cochem
Reichsburg
Cochem is een uitgesproken toeristenstadje. Naast natuurlijk de bekende wijn domineert de wereldberoemde Reichsburg die hoog boven de stad reeds van ver te zien is. De geschiedenis van Cochem stamt, net als vele andere Moezelstadjes uit de tijd van de Kelten en de Romeinen. Voor het eerst wordt het bestaan van het stadje in 886 genoemd in een document van het abdij van Prüm, nabij Bitburg. Cochem kreeg in 1332 stadsrechten. De beroemde burcht werd rond 1020 gebouwd. De burcht kwam in 1294 onder het gezag van de bisschop van Trier en deze liet het tot een sterke vesting uitbouwen. In deze tijd kreeg de stad eveneens muren en poorten. Om tol te kunnen heffen kon de Moezel met een ketting worden afgesloten. Wie erlangs wilde varen moest dus eerst betalen. In 1689 werd de burcht net als bijna geheel Cochem verwoest door Franse legertroepen. Een steile weg brengt u naar de Reichsburg. Boven is er het museum en kunt u genieten van een adembenemend uitzicht over de Moezel.Het stadscentrum
Naast de beroemde burcht is het oude gezellige marktplein Moezelromantiek ten top. Het belangrijkste middelpunt van Cochem met de mooie fontein (1767) omgeven door fraaie vakwerkhuizen en waaraan het raadhuis grenst. Het raadhuis deed na de bouw eerst dienst als ambtsgebouw voor de keurvorst van Trier. Het huidige barokke uiterlijk kreeg het in 1749. De alte Thorschanke, oude poortherberg uit 1625 geldt als het belangrijkste vakwerkhuis in het stadje. Het werd in 1689 niet verwoest tijdens de plundertochten van de Fransen. Uit de tijd van de middeleeuwse stadsvesting zijn een aantal mooie en belangrijke gebouwen bewaard gebleven.Van de verdedegingswerken zijn de Enderpoort (1350), de Balduinspoort de Muizenpoort behouden voor het nageslacht. Andere doorgangen zijn de Bachgassenpforte en de Kirchgassenpforte. Op de Kapuzinerberg staan nog oude kloostergebouwen. Tegenwoordig doen ze dienst als cultureelcentrum. Ook een bezoekje waard is de parochiekerk die na de oorlog in 1951 in ere werd hersteld. Naast de Reichsburg heeft Cochem heeft nog een burcht, namelijk die van de oude familie Winneburg, gelegen drie kilometer dieper in het kloofdal van de Endertbach. Deze burcht werd omstreeks 1200 gebouwd en is evenals de Reichsburg in 1689 verwoest door de Fransen en later weer opgebouwd. Onderweg naar de burcht komt u door het Stadtwald, een groot bos met veel banken.
Dan is er ook nog een stoeltjeslift, die van de Endertstrasse naar Pinnerkreuz voert. Noordelijk van Cochem ligt het Klottener Wildpark, dat weliswaar dichter bij Cochem ligt dan bij Klotten, maar bij Klotten wordt beschreven. De zogenaamde Cochemer Krampen ten zuiden van de stad is een regio met veel wijndorpjes. De 4216 meter lange KaiserWilhelm Spoortunnel is de langste tunnel van Duitsland. De spoorlijn snijdt door het gebruik van de tunnel enkele bochten van de Moezel af.
Vakwerkhuizen
Al met al is Cochem een gezellig en karakteristiek Moezelstadje met alle kenmerken die daar zoal bij horen, waaronder: Wijn, steile wijnhellingen, beboste heuvels, middeleeuwse burchten en in het stadje zelf een marktplein en pittoreske straatjes en steegjes uit vervlogen tijden, met bezienswaardigheden als; vakwerkhuizen, stadspoorten en delen van de middeleeuwse muur. Bij de brug ligt langs de Moezel een brede promenade met plantsoenen, winkels, restaurants en hotels. Vlakbij het stadje ligt het Ferienresort Cochem, een luxe vakantiepark dat jaarlijks veel bezoekers trekt. Cochem kabelbaan Met de stoeltjeslift is het mogelijk om naar één van de mooiste uitkijkpunten over Cochem te gaan, het Pinner Kreuz. Het bergstation bevindt zich ruim 250m boven zeeniveau en is ook per voet goed bereikbaar. Per lift is natuurlijk comfortabeler en u geniet ondertussen van het mooie uitzicht.26.10.2013